Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

Μελομακάρονα της Μαρίας

Υλικά

½  ποτήρι ζάχαρη άχνη
½  ποτήρι βούτυρο σπράι
1 ½  ποτήρι λάδι
 1 κιλό αλεύρι ½  φαρίνα, ½  self raising
1 ποτήρι μικρό του κρασιού, χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι σόδα
2 κουταλάκια Β.P
1 ποτήρι μπύρα
1-2 κουταλάκια κανέλλα και γαρύφαλλα μαζί
1 ποτήρι καρύδια κοπανισμένα
Λίγα καρύδια μοιρασμένα για γέμιση
αλάτι

Υλικά για το σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια μέλι
2 ποτήρια νερό
2 ξυλάκια κανέλας
2 γαρύφαλλα  

Εκτέλεση

Κτυπάμε καλά στο μίξερ, τη ζάχαρη, το  σπράι και το λάδι, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα  καρύδια ( τα κοπανισμένα και τα μοιρασμένα). Το αλεύρι το βάζουμε πάντα τελευταίο στη ζύμη. Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν πλάθεται χωρίς να κολλά στα χέρια. Παίρνουμε  λίγη ζύμη και την κάνουμε σαν μπάλα, ανοίγουμε στη μέση ένα λακκάκι, βάζουμε ένα μοιρασμένο καρύδι και το κλείνουμε. Δίνουμε στο μπαλάκι ένα στενόμακρο σχήμα και το πατάμε λίγο με τα δάχτυλα για να κάνει μια ανύψωση κατά μήκος, σαν λειρί του πετεινού. Τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Στο μεταξύ, έχουμε έτοιμο το σιρόπι μας που έχει κρυώσει και βάζουμε τα ζέστα μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι, για να απορροφήσουν καλύτερα. Τα βάζουμε σε μια πιατέλα και τα ραντίζουμε με καρυδόψιχα.

1 σχόλιο:

λενα είπε...

ου! το λειρι του πετεινουυυυυ!